Jó napot, Isten hozott!

 


Ez a honlap egy nagyobb projektem - és sokéves turám, munkám - eredménye, mit megosztanék Veled (is :-) ).

Gyerekkorom óta barangolom a közelemben levő Görgényi- és Kelemen-havasokat (szüleimnek köszönhetően) és ezek a túrák adják az erőt a mindennapok elviseléséhez.

A kommunista időkben az "elvtársak" támogatták a turizmust (inkább járjanak az emberek, minstem konspiráljanak :-) ) így sok ösvény, út épült illetve került felújításra, jelzésre, csak sajnos ez jópárszor fejetlenűl történt. Az 1990-es évek után jelentek meg leírások, térképek, de nagyon pontatlanok, használhatatlanok voltak. Ez késztetett arra, hogy éljek a Pallas-Akadémia Kiadó által nyújtott lehetőséggel és Horváth Alpárral közösen írjam meg a Görgény-havasok monográfiáját, ami 2009-ben meg is jelent az Erdély Hegyei sorozat 31. köteteként. Ugyancsak az 5-6 éves terep-munkának (GPS-es mérések, bejárások, expedíciók) és utó-feldolgozásnak az eredménye a Bartos-Elekes Zsomborral készített, és a Dimap kiadónál megjelent, jóval használhatobb és nagyobb turistatérkép.

Mindez - földrajzi és túralaírások, térképek, GPS adatok - elérhető itt a honlapon is és ahogy időm engedi bővítem, frissítem őket, de bármikor megteheted Te is építő javaslatokkal, adatokkal írva a bbb @kukac gorgenyi.ro címre.

Hamarosan felkerülnek a földrajzi leírások is, szállás-lehetőségek, fotó-galéria és a régmúlt idők Görgényi területéhez kapcsolodó dokumentumai is.

Remélem az itt olvasottakat hangulatos túrák alkalmával terepi tapasztalatra váltod!

Böjthe-Beyer Barna

 


Ha már nagyon vágysz a szép után, s arra, hogy elfeledhessed az embereket: gyere, induljunk meg a Maroson fölfele.Dédánál még széles a völgy, de ha a bisztrai fűrészt elhagyod, s odaérsz, ahol a Galonya zöld vize a Marosba beleomlik: egyszerre köréd gyűlnek a hegyek ... Ratosnyáig egyre szűkül a völgy, s tömöttödik két oldalon az erdő. A Zsisa vize már fenyők sorfala között zúdul a folyóba, s Ratosnyán túl a Lisztes csipkés gerince szinte fejed fölé tornyosul.

Itt már illata van a levegőnek. Tavasszal nyír-, nyáron fenyő-, ősszel bükkfaillata. S ha szellővel találkozol, megérzed benne az epret, málnát, áfonyát, ami az üvereket tölti meg odafönt. Ha a kóbor plájon az Andrenyásza tetejére fölkapaszkodsz: magad előtt látod a mi szép hegyeinket mind, valamennyit. Keleten a Pietroszt, Cserbükköt, Kelement, délen az ilvai, bélbori, borszéki hegyeket, nyugat felé a görgényi gerincek szelíd láncait s északon a lapos tetejű Istenszékét. S magad alatt, mélyen ott láthatod a Marost, ahogy a szűk szorosban ide-oda kanyarog, mint valami keskeny ezüstszalag. S éppen szemközt veled, a Szerecsen alatt, két éles hegy közé bezárva egy patak szalad belé a Marosba. Ez a Szalárd. Ott ered valahol messze fönt a görgényi gerinceken, és széles nagy területről harmincegynéhány patakocska vizét hozza magával. Körülötte, ameddig ellát a szemed, mindenütt erdő. Csupa erdő"

-Wass Albert-